Има реален шанс България да влезе в Шенген през декември. Това

...
Има реален шанс България да влезе в Шенген през декември. Това
Коментари Харесай

Емил Радев: Има реален шанс България да влезе в Шенген през декември

Има действителен късмет България да влезе в Шенген през декември.

 

Това сподели евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев пред български публицисти, съобщи кореспондент на Novini.bg от Брюксел.

Както виждате, поставяме големи старания. Европейският парламент одобри няколко резолюции, като последната беше с доста ясни и безапелационни периоди. Европейската комисия направи редица крачки, като последната беше формалното събаряне на Механизма за съдействие и инспекция, тъй като от 2019 година За България нямаше отчети по него. За да можем да преодолеем безусловно голословните условия на Нидерландия, и това беше свършено. Българското Народно заседание прави всичко допустимо да одобри закони, които нямат безусловно нищо общо с действието на Шенгенското пространство, само че въпреки всичко вършим тези старания, с цел да убедим нашите сътрудници, съобщи Радев.

Знаем, че проблемите са чисто вътрешнополитически. През ноември в Нидерландия предстоят избори. Надявам се след тях да се успокои напрежението там, добави той.

Много е значимо да покажем нашата позиция и че изпълняваме всички критерии. Колегите от страните, които постановат несъгласие – Австрия и Нидерландия, осъзнават нашите старания, правят оценка професионално напъните на българската гранична полиция, уточни изпълняващият функционалностите основен прокурор Борислав Сарафов.

Повече от явно е, че аргументите, за които България не е допускана, не са механически, а политически. Некоректно е страни от европейското ни семейство да вземат решение вътрешнополитическите си проблеми, налагайки несъгласие върху България и Румъния. България и Румъния би трябвало да създадат всичко допустимо да упражнят напън по всички вероятни дипломатически канали, с цел да покажем, че сме подготвени и че не бихме изразили утвърждение и единодушие с продължение налагането на това несъгласие, разяснява той.

Предстоят и конституционни промени, които да укрепят в оптималната степен независимостта на съда и да създадат прокуратурата работеща, такава, каквато желаят да я видят всички жители. И това към този момент не стои като затруднение пред нашата страна. Очевидно е, че с ветото се вземат решение вътрешнополитически проблеми, сподели още Сарафов.

 

Емил Радев и Борислав Сарафов се оповестиха за преустановяване на двойните стандарти, прилагани във връзка с България и Румъния по отношение на приемането им в Шенген.

 

Двамата бяха участници в конференция в Европейския парламент в Брюксел, отдадена на разширението на шенгенската зона, проведена от евродепутата.

 

По-рано на конференцията евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков похвали съпартиеца си Емил Радев за множеството старания за идеята " Шенген ".

 

" 200 евро дневно е загубата на камион, до момента в който чака на границата в Русе, Видин, на ферибота в Оряхово или другаде. Представете си - имаме към 85 хиляди лиценза за камиони, какви загуби са това! Това е единствено един бранш. Транспортният отрасъл в България генерира към 10% от Брутният вътрешен продукт " уточни Новаков. И за следващ път акцентира, че сме подготвени за Шенген и пазим границите си по-добре от други страни.

 

" Мигрантите в Белгия не са минали през България. Няма маршрут от Алжир да минеш през България за Брюксел, или от друга африканска страна. България не е част от Шенген единствено поради политически ползи и сметки, които биха донесли 2-3 % повече на изборите в Австрия ", счита Новаков. Той настоя да не се толерира двоен стандарт към България и Румъния като страни, които имат отговорности, а не и права. Полага ни се да сме част от Шенген. Той означи и вредите за туризма. И уточни персоналната си позиция, че би трябвало да има ответни ограничения.

 

" Трябва да проучим опцията по какъв начин България може да въздейства, в това число през евробюджета, който би трябвало да бъде утвърден от всяка страна, в случай че това държание на Австрия продължава до края на годината. Има актове, които се нуждаят от утвърждението на всички страни и в България би трябвало да го използваме в отговор на това безпринципно държание от Австрия. Знам, че е извънредно, както е това, че съгласно мен би трябвало да се премахнем границата сред Румъния и България с двустранно съглашение, само че белким не е извънредно 12 година двете страни без причина? Платили сме цената с тежки промени през 90-те, с цел да оставяме някой в този момент да ни се подиграва ", счита Новаков.

 

Емил Радев пък означи, че са коментирали тезите към този момент доста пъти и е негов единомишленик. Да покажем, че не може 12 година да се злоупотребява с националните ползи за сметка на вътрешнополитически проблеми, настоя той.

 

България е подготвена за участието си в Шенген от години, счита Оливие Ониди, заместител общоприет шеф Групово дело " Миграция и вътрешни работи ". Той също е участник в е кръгла маса на тематика " Разширение на Шенген: Ключовата роля на България в региона на граничната сигурност " проведена в Европейския парламент от евродепута от ГЕРБ-СДС Емил Радев.

 

Ониди уточни, че Европейска комисия към този момент е приемал разнообразни резолюции в изгода за приема на България и Румъния. Според него страната ни е подготвена за банкет в Шенген, а един от най-силните причини е бил посочен по-рано от шефовете на гранична и национална полиция.

 

" Влизането на България в Шенген ще значи, че той ще е доста по-силен. Аргументът бе пояснен от шефа на граничната полиция - всички страни имат лимитирани запаси. Колкото по-малко запаси има за ненужни вътрешни граници в Шенген, толкоз повече ще може да отидат за външните граници. А ние знаем какъв брой комплицирани са външните ни граници, знаем и какъв брой високо е напрежението откъм незаконната миграция, само че и за други закононарушения ", счита той.

 

Според него, даже и да сложиш на всеки метър граничари, постоянно ще има врагове и незаконни, само че ще можеш да правиш повече - за насърчаване на общи патрули и координационни центрове, за гонене на нарушители в Шенген и други

 

" Разгледахме с елементи какъв брой ефикасни сте в потреблението на обвързваните с Шенген принадлежности по границите. Много добре се възползвате от всички тези нови благоприятни условия, с цел да работите добре с вашите съседи, чухме доста положителни образци от присъстващите тук ", означи той. Страната ни е доста дейна и в осведомителния продан, похвали ни зам.-шефът на Групово дело " Миграция и вътрешни работи " в Европейска комисия. И той настоя, че би трябвало да има поддръжка за участието ни и съжали, че резултатите към момента не са положителни.

 

С видеообръщение председателката на Екологичен потенциал Роберта Мецола уточни, че разширението на Шенген символизира европейската взаимност и единност. Тя също акцентира, че България е изпълнила условията за влизането си в Шенген. От сходен ход ще има стопански преимущества - по-лесно напредване, а и стопански напредък през понижаване на някои транспортни такси и сполучливото ходене към обединен пазар. Това ще ускори защитата и сигурността в Европа.

 

С видеообръщение се включи и вътрешният министър на Испания, която сега ръководи Съвета на ЕСС, Фернандо Гранде-Марласка Гомес. Според него приемът на България и Румъния не е единствено въпрос на правораздаване, само че и от изгода за всички.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР